Näin vältät yleisimmät virheet uutta kotia hankkiessasi
Muutto uuteen asuntoon on iso muutos elämässä. Sen vuoksi on tärkeää, että muutto sujuu mahdollisimman mutkattomasti. Tässä blogikirjoituksessa esittelemme muuttajan muistilistan, joka auttaa sinua muistamaan kaikki tärkeät asiat uuden kodin hankkimisessa.
Tee muuttoilmoitus viimeistään viikon kuluessa muutosta
Muuttoilmoituksen tekeminen välittää automaattisesti osoitetietosi viranomaisille, joten sinun ei tarvitse itse ilmoittaa osoitteenmuutoksesta erikseen. Muistathan myös huolehtia sähkö- ja vesisopimuksista, jotta kaikki sujuu uudessa kodissasi mahdollisimman jouhevasti.
Vinkki!
Jos haluat tehdä muuttoilmoituksen helposti ja nopeasti, suosittelemme käyttämään nettipalvelua osoitteessa posti.fi/muuttoilmoitus. Kirjaudu sisään pankkitunnuksillasi ja seuraa ohjeita.
Tee osoitteenmuutos myös sukulaisille ja ystäville
Postista voi hankkia osoitteenmuutoskortteja, joilla voit ilmoittaa osoitteenmuutoksesta myös sukulaisille ja ystäville.
Muista tehdä sähkösopimus ajoissa.
Sähköt ovat usein asunnossa kaksi viikkoa ilman ilmoitusta, jonka jälkeen ne katkaistaan. Muista siis tehdä sähkösopimus ajoissa, jotta sähköt eivät katkea.
Tarvitsetko apua sähkösopimuksen kilpailuttamisessa? Oletko tietoinen siitä, että sähkösopimuksen tekeminen on mahdollista nykyään helposti internetissä? Suomessa voit ostaa sähköä mistä tahansa Suomessa toimivalta sähkönmyyjältä, mutta sähköverkkoyhtiötä et voi valita. Verkkopalvelusta vastaa aina se verkkoyhtiö, jonka alueella asut.
Miksi kilpailuttaa sähkösopimus? Tämä on yksinkertainen kysymys, mutta vastaus siihen voi säästää sinulta jopa satoja euroja vuodessa. Sähköyhtiöiden vertailu ja tarjousten pyytäminen kymmeniltä yhtiöiltä voi olla hankalaa ja aikaa vievää puuhaa, mutta ratkaisu tähän ongelmaan on helppo: käytä Kilpailuta sähkösopimus -palvelua.
Ennen tarjouksen pyytämistä, on tärkeää ottaa muutamia asioita huomioon. Sinun tulee selvittää sähkönkäyttöpaikan tunnus (käyttöpaikkatunnus) ja osoite, sähkönkäytön vuosiarvio (vuosikäyttöarvio, tarvittaessa jaoteltuna esim. päivä- ja yösähkön osuuksiin) sekä pääsulakekoko. Nämä tiedot löydät helposti sähkölaskultasi.
On tärkeää huomata, että ainoastaan sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa. Paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa kuitenkin sähkön siirrosta, vaikka sähkönmyyjä vaihtuisikin. Mutta älä huoli, jos vaihdat sähköyhtiötä, uusi sähkönmyyjä hoitaa kaikki tarvittavat sopimusasiat puolestasi. Uusi sähkönmyyjä irtisanoo myös vanhat myynti- ja verkkopalvelusopimukset, jos niin sovitaan. Myyjän vaihtumisen jälkeen paikallinen sähköverkkoyhtiösi vastaa edelleenkin sähkön siirrosta ja mittarinluvusta, eikä sähköt katkea myyjänvaihdon yhteydessä. Ainoastaan sähkönmyyjä ja sähkön hinta muuttuvat – kaikki muu jatkuu kuten ennenkin.
Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua kilpailuttamaan sähkösopimuksesi helposti ja vaivattomasti. Kilpailuta sähkösopimus -palvelu auttaa sinua säästämään aikaa ja rahaa.
Hanki kotivakuutus
Kotivakuutus on tärkeä hankinta, sillä se suojaa asukasta esimerkiksi vesivahingoilta. Vakuutus kannattaa hankkia heti uuden kodin hankkimisen yhteydessä.
Kodin turvallisuus on tärkeä asia, jonka jokaisen tulisi ottaa vakavasti. Yksi tapa varmistaa turvallisuus on hankkia kotivakuutus, joka korvaa äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja.
Kotivakuutuksia on erilaisia, joten kannattaa kilpailuttaa eri vakuutusyhtiöitä ja valita omaan tarpeeseen sopiva kotivakuutus. Vertaillessasi hintoja, muista tarkistaa vakuutusehdot ja korvauspiiri.
Jos haluat säästää vakuutusmaksuissa, harkitse omavastuun suuruutta. Omavastuun kasvattaminen voi alentaa vakuutusmaksua, mutta varmista kuitenkin, että sinulla on varaa maksaa omavastuu, jos jotain sattuu.
Tärkeimmät asiat, jotka sinun tulisi tarkistaa kotivakuutusta hankkiessasi, ovat korvauspiiri, omavastuu, vakuutusehdot ja vakuutusmaksun suuruus. Keskittämällä pankki- ja vakuutusasiat samaan paikkaan voit myös saada tuntuvia etuja.
Kotivakuutus on tärkeä, mutta se ei ole ainoa tapa varmistaa kodin turvallisuutta. On myös hyvä huolehtia kodin paloturvallisuudesta, asentaa hälyttimet, tarkistaa kodin lukitukset ja säilyttää arvotavaroita turvallisessa paikassa. Muista myös varmistaa, että sinulla on savuhälytin ja että se toimii kunnolla.
Kun huolehdit kodin turvallisuudesta monipuolisesti, voit nukkua yösi rauhassa tietäen, että olet tehnyt kaiken voitavasi, jotta kotisi ja omaisuutesi ovat turvassa.
Ilmoita muutosta isännöitsijälle
Ilmoita muutosta myös asunto-osakeyhtiön isännöitsijälle, jotta hän osaa odottaa uutta asukasta ja tarvittaessa antaa lisätietoja asuntoon liittyvistä asioista.
Siirrä internet-liittymä tai tee uusi sopimus
Muista siirtää nykyinen internet-liittymäsi uuteen osoitteeseen tai tehdä uusi sopimus uudesta liittymästä.
Tarkasta asunnon kunto
Tarkasta uuden asunnon kunto ja huolehdi, että edellinen asukas on siivonnut asunnon hyvin. Jos havaitset vaurioita asunnossa, ilmoita niistä vuokranantajalle ja ota tarvittaessa kuvat todisteeksi ennen muuttamista.
Hanki muuttoapua tarvittaessa
Muuttoapua voi hankkia esimerkiksi
Tee Vesisopimus tarvittaessa
Jos muutat omakotitaloon, tee vesisopimus paikallisen vesilaitoksen kanssa. Jos asut kerrostalossa, kannattaa kysyä taloyhtiöltä laskutetaanko vesi kulutuksen mukaan vai onko vedellä kiinteä kuukausimaksu.